Wil je meer weten over de VvE en belastingen? Dan ben je hier aan het juiste adres. Hieronder zijn de vijf meest gestelde vragen over dit onderwerp beantwoord.
Heb je als VvE recht op Btw teruggaaf?
Vrijwel alle VvE’s in Nederland zijn door de overheid vrijgesteld van de Btw-plicht. Concreet houdt dat in dat je als VvE geen Btw in rekening hoef te brengen op kosten die je maakt zoals bijvoorbeeld servicekosten. Tegelijkertijd kun je ook geen Btw terugvragen omdat je het simpelweg niet betaald. In de praktijk komt het erop neer dat je er in de begroting van uit moet gaan dat alle kosten en bedragen inclusief Btw zijn. Meestal hoef je daar helemaal geen rekening mee te houden. Enkel het MJOP is in deze belangrijk. Nadat het Meerjaren Onderhoudsplan is opgesteld, is het daarom van belang om te controleren of degene die dit heeft gedaan, de bedragen inclusief Btw heeft gerekend. In uitzonderlijke gevallen is een VvE wél Btw-plichtig. Meestal gaat het dan om hele grote verenigingen of wanneer het gaat om winkeliersverenigingen of in het geval van een vakantiepark.
Ik ben zakelijk eigenaar, kan ik Btw van de servicekosten terugvragen?
Dat is helaas niet mogelijk. De reden is ook simpel: de VvE is vrijgesteld van belasting en rekent daarom helemaal geen Btw over de bewuste servicekosten. En Btw die je niet betaalt, kun je uiteraard niet terugvragen. Het is wel mogelijk om aan het einde van een boekingsjaar aan het bestuur of de beheerder van de VvE te vragen wat er totaal aan Btw is afgedragen en wat je eigen aandeel daarin is. Een boekhouder of belastingadviseur kan vervolgens aangeven of je dit wel of niet af kunt trekken. Meestal is de administrateur van de VvE degene die zich hiermee bezig houdt.
Zijn er gevolgen van de Btw-verhoging?
De Btw is inmiddels alweer geruime tijd verhoogd naar 21%. Concreet betekende dit dat alle prijzen gestegen zijn en dat daardoor ook de begroting aangepast moet worden. Verder had het vanzelfsprekend invloed op hoeveel er in het reservefonds is opgenomen. Hoewel het vandaag de dag niet meer veel invloed heeft, had dat het in eerste instantie wel behoorlijk veel. De begroting moest aangepast worden en het onderhoudsfonds moest ook worden aangevuld.
Moet een VvE belasting betalen over boekwinst?
Over het algemeen is dat niet het geval. Een VvE betaal namelijk meestal geen belasting over winst of inkomen. Daar zijn wel uitzonderingen op te vinden. Het gaat daarbij echter voornamelijk om hele grote VvE’s of VvE’s die winst als doel hebben en commercieel zijn.
Dient er belasting betaald te worden over het VvE spaargeld?
Dat moet inderdaad. Iedere lid heeft een aandeel in het reservefonds en de belastingdienst ziet dit als je eigen vermogen. Het dient dus in Box-3 te worden opgegeven. Daarin wordt onder meer spaargeld belast en het spaargeld van de VvE is gedeeltelijk van jezelf. Dat dien je dus op te geven. Krijg je het vermoeden dat je er belasting over moet gaan betalen? Schakel dan op tijd de VvE beheerder of het bestuur van de VvE in. Zij kunnen op verzoek een overzicht maken van je aandeel in dit reservefonds.